Over mij

Mooi toch, het verhaal achter ieder mens!

Operatieassistente
In de vorige eeuw startte ik met de opleiding tot operatieassistente. Ik kwam in een wereld terecht waar mensen op een paar vierkante meter intensief met elkaar samenwerken. Soms met het bloed in je klompen en de kanker in je handen. Veel vaker routinematig met ruimte voor een lach en een verhaal.

Management
Op de dynamische operatiekamerafdeling komen mens en verhaal samen. In 1998 ging ik de uitdaging aan om verschillend gedrag dat gepaard gaat met alle soorten emoties, als leidinggevende in goede banen te leiden.
Na een Post-HBO opleiding tot manager volgde ik echter mijn hart en koos voor een opleiding tot coach en later als teamcoach.
In 2007 ben ik als interimmanager gestart. Een periode met prachtige opdrachten om de cultuur op operatieafdelingen te verbeteren, volgde.

Schrijfcursus bij redacteur Sander Blom
In 2008 kwam een diepgewortelde wens bovendrijven: het schrijven van een boek.
In september 2009 voegde ik daad bij gedachte met een schrijfcursus bij redacteur Sander Blom van Uitgeverij Contact (nu Atlas Contact). Zonder enige kennis en ervaring en best onzeker, reisde ik naar de Prinsengracht in de hoofdstad om op de zolder van de uitgeverij de lessen te volgen. Hetgeen ik daar leerde smaakte naar meer! Enthousiast begon ik aan het schrijven van een boek.

Schrijfgroep
Met vijf cursisten uit de klas van Sander Blom heb ik nog steeds contact. Om beurten koken we. Aan tafel bespreken we de vorderingen van ons individuele schrijfproces en we worstelen allemaal! We maken korte metten met praktische en mentale blokkades. We strijden om ons idee kristalhelder te krijgen. We speuren naar de lijn, de rode draad, in ons verhaal en bedenken welke scènes absoluut in ons boek moeten.
Onze bijeenkomsten hebben ons veel gebracht. Er zijn binnen onze schrijfgroep al 9 boeken verschenen!

Het ambacht schrijven
Het duurde negen jaren en de acht manuscriptversies voor ik in 2018 uiteindelijk om een uitgever vond voor mijn debuut 'Sluipwesp'.
Ik heb van het lange proces geleerd. Met een goede voorbereiding maakt het schrijven leuker én een manuscript is sneller klaar.

Mijn boeken
‘Sluipwesp’, thriller, 2018, Uitgeverij De Crime Compagnie
‘Een voltooid leven, roman over een doorleefd afscheid’, 2019,j Futuro Uitgeverij
‘Ondersteboven’, 2020, Het BoekenGilde
‘WoestHaar en Riek’, roman / managementboek, 2021, Het BoekenGilde

‘Een voltooid leven’
Wist u dat 70 – 90% van de oudere mensen een delier krijgen? Dat deze acute verwardheid gepaard kan gaan met hallucinaties en wanen? En dat dit een verwoestende impact kan hebben op naasten?
Het overkwam mijn moeder en oudste zus. Ik besloot de delier onder de aandacht te brengen.
Over het boek 'Een voltooid leven' heb ik zo’n 50 lezingen gegeven.

Opleiding tot rouwtherapeut
Om de verhalen van mensen nog beter te kunnen duiden, heb ik recent een opleiding tot rouwtherapeut gevolgd. In deze opleiding kwamen voor mij alle losse eindjes in mijn leven bij elkaar. U gaat hier zeker meer van horen!

‘Ik kan er een boek over schrijven’
Ik hoor het zo vaak: ‘Ik kan er een boek over schrijven’. Honderdduizenden mensen hebben de wens om dat te doen. Het heeft mij geïnspireerd om een programma te ontwikkelen.

Mijn interesse in mensen en hun verhalen, mijn ervaring als coach, kennis als rouwtherapeut en auteur komen erin samen!

Het programma ‘Ik kan er een boek over schrijven’ is uniek. Ik help schrijvers in 4 persoonlijke gesprekken van 1,5 uur om een fundament onder hun verhaal te leggen. Met deze basis is het schrijven leuk én het proces aanzienlijk korter.

Workshop ‘Ik kan er een boek over schrijven’
Het bloed stroomt waar het niet gaan kan. Voor een groep te staan en aan de hand van mijn eigen schrijfproces deelnemers mee te nemen om hun verhaal beeldend te schrijven is zó leuk.
Het is geweldig als deelnemers na de workshop spontaan gegevens uitwisselen om met elkaar een schrijfgroep te vormen.

Ieder verhaal mag er zijn!
Wat is jouw verhaal?