Recensie van Hospice Parunahia

Blog Single

Het was een zeer waardevolle avond, Annerieke

Recensie over de lezing: Een voltooid leven, Roman over een doorleefd afscheid

“Doortje, een alleenstaande 78-jarige vrouw, hoort dat zij ongeneeslijk ziek is. De schrik slaat haar om het hart, want er zijn nogal wat onverwerkte gebeurtenissen die ze onder ogen moet zien. Doortje besluit de strijd tegen haar ziekte aan te gaan om tijd te rekken.”

Auteur Annerieke de Vries las onlangs - speciaal voor de vrijwilligers van Hospice Parunashia - voor uit eigen werk. 'Een voltooid leven' is haar eerste roman en is deels waargebeurd. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van haar moeder Doortje en gaat over diens ziek zijn, haar drie dochters en kleindochter. De titel verwijst naar het gegeven dat Anneriekes moeder nog in het reine moest komen met een aantal gebeurtenissen.

Annerieke heeft zelf ervaren hoe het is als zware mantelzorgtaken van je afvallen wanneer zorgpersoneel en vrijwilligers in het hospice deze van je overnemen. Haar moeder verblijft er uiteindelijk drie maanden en wordt er vertroeteld en verwend.

'Een voltooid leven' gaat over het verschuiven van rollen binnen een gezin, het verliezen van zelfstandigheid en de terminaal delier. Bij liefst 70 tot 90% van de ouderen boven de zeventig jaar ontstaat aan het einde van hun leven een delier, een verwardheid die binnen enkele uren tot dagen ontstaat. Iemand is verward, praat vaak warrig en kan de aandacht er niet bij houden. Het gedrag is anders dan anders: opgewonden en onrustig, of juist stil en teruggetrokken. Het heeft altijd een lichamelijke oorzaak, bijvoorbeeld een blaasontsteking, niet meer roken of drinken of verandering van medicijnen. Het boek van Annerieke is een persoonlijke hartenkreet om alert te zijn op een delier, zodat mantelzorgers zich realiseren wat er aan de hand is.